Paris Villages – Restaurant Review

Eiffel. Louie Vuitton. Patisserie. Croissant. Romantic.
Those are words that come out from my mind when i hear Paris. Perhaps there are many other words that come out from yours. That’s because Paris is so famous and such an iconic city. Many people wish to be able to go there. Includes me. But, since I haven’t had a chance yet, it’s nice to visit a little Paris, to experience the ambiance. That’s what I thought when I decided to enter Paris Villages, a french restaurant in Bandung. It’s located in Setrasari Mall, precisely across the street from Griya Supermarket.

 That night was anniversary night for me and my boyfriend. It was raining very hard. At first I had made up my mind to go to other restaurant, but since it’s raining, we had to go to other restaurant that much closer. Paris Villages was the chosen one. We can reach it by foot. I was so insisted to go out that night, and didn’t want to postpone the dinner. Which now I regret. Sigh.

Anyway the restaurant is located in its own building. The building is narrow and consisted of three stories. The second story is the kitchen, so dining area available at first and third. I wanted to sit at third story because it’s look cozier from outside, and more private without people walking through. But we wasn’t allowed due to a problem. So we sat near entrance, on red sofa. There wasn’t anyone else who eat there, and remain that way until we left. It was Wednesday night, so maybe there were no many people want to go out.
Food menu board
After we sat there were no menu book given to us. Instead there were blackboard about A2 paper size, sat on a chair, with all food menu written on it. We had to read it hardly since it’s quite far, and all in french without English explanation. So, the waiter explain every single menu written on it. It’s felt like he’s the teacher and we are a couple of students. Hihi. Actually the waiter was nice, he also explained the favorite menu there, and from his explanation I quite understood that the restaurant target market seems to be expatriate. Thankfully the menu are only several, so we don’t spend much time being lectured, because the longer the time, the more awkward I felt.

There were 10-11 appetizer, 7 main course, and 6 desserts. While the beverages menu are printed on usual menu book and given to us, consisted of alcohol and non alcohol drinks. The first impression when i saw the menu board was the price are quite ok, only 30-40k rupiah. But that price only on top row, apparently appetizer, while main course priced for 80-100k rupiah. Man, we cannot afford that, that’s what i thought. But I couldn’t tell my bf since the waiter were standing right in front of us. Finally in order to avoid embarrassment if we left the place without ordering, we ordered a fish creme for appetizer; for main were chicken with beer sauce (for my bf) and chicken with mushroom creme for me (which is the cheapest main). I wanted to order juice but there were not fresh, I ended up order sparkling apple for drink, while my bf ordered mint tea. 

While waiting, i paid attention on interior design, and took some photos too. Before entering the restaurant, I was imagining that the interior design would had more French feeling in it. But that’s not come into reality. The design is simple with white paint, and several paintings and photos of Paris on walls. From my point of view, I am able to say that there were no professional interior design service was used. The furniture are woods which bring classical theme, except two modern red sofas as accent. Nothing special, except the chandelier that decorated with vines. It makes natural theme, that doesn’t belong with furniture that is classical. Besides the French music that was played along the night,several paintings and photos of Paris, the room didn’t feel French at all. In fact, I tried to close my eyes and imagined myself in a street cafe in Paris. wkwk.
Left (entrance) to right: 1-4

The room itself is small only contain 4 or 5 tables, a pastry counter and mini bar. Moreover the lighting is so warm and not bright, make the room feels smaller. Warm lighting actually used to bring out homy and warm atmosphere, which many cafes used this kind of lighting to achieve that atmosphere. But probably for this restaurant, it shouldn’t use chandelier, instead hidden lighting can be used. That’s able to make the room much more spacious.

Finally the foods arrived. Appetizer which was fish creme, had too strong fish taste, i didn’t like it, but my bf felt it was ok. I forgot to take the picture. :p My main was poulet a la creme et champignons (not sure with the spelling),which means chicken thigh with mushroom creme. Price 78k rupiah.Tasted nice, the creme, mushroom, boiled potatoes, vegetables, but the chicken disappointingly undercooked at some spots. Bf main was coq a la biere, translated half chicken with beer sauce. Price 96k rupiah. Also tasted nice, except the chicken also quite undercooked. The drinks were nice, though.

coq a la biere – Rp 96k
poulet a la creme et champignons – Rp 78k
Sparkling Apple and Mint Tea Rp18k (approx.)
(Look at that tea cup! How cute :D)

The service also okay, but when the waiter asked for our opinion, and we told the chicken were undercooked, he said it was depends on request. Maybe he’s wrong,but as far as i know, chicken should not be undercooked because it contains salmonella bacteria that’s harmful for our body.

Overall the food tastes different from another western food. Probably I am able to say that it’s authentically French (although I’ve never been to France). Anyway, I’ll come back someday to try the dessert. Because France is famous for the dessert, like creme brulee. yum yum. One day, if I have extra money 😀

Review:
Price * (very expensive)
Service **** (good)
Place *** (okay)
Taste **** (good)

Setrasari Mall Blok B4 No.98
Jl.Surya Sumantri – Bandung
Open every day : 8 AM to 11 PM
Phone: 022 – 2006958
Advertisements

Sumo Ramen – Review

For a more down-to-pocket and high quality ramen, here’s Sumo Ramen. Having it’s second place located at Jln.Ciumbuleuit, Bandung, Sumo Ramen targets young middle market-college students. 
Simple interior dominated with red, white and black, contrasts with the aesthetic food appearance. Actually it’s not simple. I’m quite annoyed with the overall red wall and black furniture. It seems too much and heavy. Moreover the floor has small floor tile so there are many lines at floor which add the business of the room.
The graffiti is cute and unique, create an accent wall. Maybe they can tone down the red wall into something brighter maybe white or broken white, it can create more spacious room.Oh, is the ceiling also red? It also need a repaint. I think that’s the most low budget solution for improving this restaurant.

 Big bowl Ramen (I forget the name)
Served with Shrimp Tempura, Beef, Boiled Egg, some vegie, and Japanese meatballs. DIfferent with usual spicy ramen, this broth is added with some coconut milk, make the taste savory.

 Beef Ramen (I also forget the name.. haha)
It’s not spicy either.

 Beef Bulgogi

Although Sumo Ramen specializes in Ramen, but it also serves other menu with rice and udon. The prices are definitely down-to-pocket, range from 15000 – 25000. Some standard beverages are also available.

Ratings:
Price ** (middle low)
Taste *** (okay)
Service *** (okay)
Place * (not okay)
Presentation *** (okay)

WAKAKA PVJ- REVIEW

Happy New Year 2013!!
Although it’s half a month late 😀
There’s a not-so-new food stand at PVJ (Paris Van Java) mall at Bandung. I’ve tried it a few months ago, it’s called Wakaka. I don’t really know what it means, but in Bahasa Indonesia it’s like sound of a laugh.
As the picture below, it specialize in Asian meals. Yumm.
 
Here’s a  peek of the menu. It’s quite informative and unique with a board as base. There are information about menu, price, spicy, recommended, and few photos.
 

The interior is natural, with the stone wall and bamboo sticks as accent. The tables are made from wood, so are the chairs, so it’s not so comfy. Moreover the chairs are armless. There’s a line of sofa below the Wakaka logo, but it’s always full. 
The entrance use artificial grass as material of the floor. It fits the concept of natural. But the dining area are from ceramic tile.
The kitchen has an opening so you can hear (and maybe peek) the cooking process.
 

 Appetizer
variations of fried food – chicken drums, risol, fried meatballs.
Kungpao Chicken, or Chicken Kungpao.
It’s stirred with some ketchup, chilli, and onion, also sesame as topping.

 

 Bulgogi
Stirred beef + Egg + Rice served in a bowl
As signature of Korean dishes, they’re always served with sesame.

Overall the taste are delight and the portion is sufficient. The price is a little bit high, but still normal since it’s located in high-end mall like PVJ.
If you tweet that you’re eating at Wakaka and mention @WakakaPVJ, you’ll get discount.. (I forget the exact, but it’s 10-15%)

Ratings :
Price **** (middle high)
Service ****(good)
Food **** (good)
Place ** (not okay)
Presentation ****(good)


HDL Cilaki – Review

Buat kamu-kamu yang suka makan seafood, di sini tempatnya: HDL Cilaki yang terletak di Jalan Cilaki 36 Bandung. Restoran ini sering juga muncul di acara TV, salah satunya Benu Buloe di Trans TV. Dari acara itu juga gw baru tahu kalau HDL singkatan dari Haus dan Lapar. 🙂
HDL Cilaki juga udah buka cabang di Jalan Diponegoro, sejalan dengan Gedung Sate. Ada juga cabang-cabang lainnya ternyata, yaitu di Jalan Cilaki 67, Tenda TM.Cilaki, dan Jl.Gatsu 230.
Karena udah terkenal, kalau Malam Minggu semua cabang HDL Cilaki pasti penuh nuh nuh.. Makanya maklum aja kalau pelayanannya agak kurang, selaen karena karyawan terbatas, pelanggan yang terlalu banyak juga bikin pusing.

HDL Cilaki yang gw kunjungi menggunakan rumah lama yang diubah menjadi restoran. Tapi ga banyak perombakan cuma dikasih meja dan kursi doank. Makanya ruang-ruang makannya pun terbagi-bagi dan banyak dinding-dinding penyekat. Jadinya kalau difoto pun ga bisa keliatan semuanya kayak gini nih… haha.

Jadinya interiornya pun sederhana ga banyak berubah dari waktu masih berupa rumah. Lantainya keramik, dinding warna putih dengan kusen pintu dan jendela coklat, plafon putih polos. Meja dan kursi dibuat senada dengan kusen yaitu warna coklat kayu.

Sedangkan kalo dari luar gini bentuknya :

Nah, seafood apa aja sih yang ada disini?
Mulai dari kepiting, udang, ikan, kerang, cumi, sampai makanan non seafood seperti sapo tahu, kangkung juga ada. Menunya beragam, dan masing-masing seafood bisa dipilih mau dimasak apa, mulai dari rica-rica, saos tiram, saos padang, sampai asam manis.

Gw udah 2x makan disini, ini nih yang udah gw pernah makan:
Mulai dari kiri atas adalah Kangkung Cah Telur Puyuh. Di menu ga disebutin tapi ternyata disajiin di hotplate, which is totally fine sih, tapi mengundang banyak perhatian karena asapnya banyak.. haha. Rasanya rasa kangkung..*ya iyalah* Kematangannya pas ga terlalu lembek atau terlalu keras. Harganya IDR 30.000, lumayan mahal sih, tapi namanya juga di restoran seafood.. apa boleh buat..

Kanan atas adalah Udang Rica-Rica. Disajiinnya juga di hotplate, tapi asapnya ga sebanyak kangkung kok. Bagusnya pake hotplate adalah sampe kita selese makan pun udangnya tetap panas.. Ukuran udangnya lumayan gede sih, tapi ga gede-gede banget juga. Gw sih ga ngitung jumlahnya tapi mungkin paling banyak 10 deh. Rasanya enak, lembut, dan pedas. haha. Puas makannya. 
Oh ya, harganya IDR 55.000. Mahal ga? Ga terlalu lah yah, soalnya udang kan memang mahal.. wkwk

Lalu kiri bawah ada Kepiting Saos Tiram.. Yummy.. Ada 2 ekor kepiting yang kayaknya sih betina..  Lumayan gede karena gw makan berdua aja kenyang.. (kenyang karena banyak atau karena kelamaan ngupas yah? hmmm…) Emang sih kalo makan kepiting tuh harus kerja ekstra keras karena ngupasnya lama, pelan-pelan. Dan kalo gw ngupasnya sebersih-bersihnya, jadi kulit tipis yang putih di badannya pun ga dimakan, kebayang deh lamanya. Tapi bisa dibilang mengupas menjadi kenikmatan tersendiri dari makan kepiting. Rasanya enak, lembut, agak pedas, rasa bumbunya pas. Saosnya pun enak kalo dicampur ke nasi. Harganya? Tarik napas…. IDR 115.000. Sesuatu yah kalo kata Syahrini. haha. Emang kalo mau makan kepiting tuh harus nabung dulu biar ga nyesek pas bayarnya.

Kanan bawah last but not least adalah kerang… masak apa yah lupa.. hihi. Pokoknya kerang aja. coz i’m not a fan of kerang. Bahkan pertama kali gw makan kerang yah baru di Bandung. Sebagian bumbunya lumayan terserap ke dalam kerang, atau kalo ga daging kerangya dicocol aja ke kuahnya. Biar ada rasanya gituu. Kalo kerang juga pasti dikupas tapi kan ga seribet kepiting, ini tinggal dibuka n ditarik dagingnya aja. Harganya sekitar IDR 30.000 an juga kalo ga salah, ga inget pastinya. 

Satu yang gw perhatiin adalah masakan disini tuh kaya rempah, jadi kalau makanan yang disajiin bisa dilihat banyak daun bawang, daun ini daun itu dan rempah lainnya. Contohnya udang, kalo udangnya udah habis dimakan di piringnya pun masih tersisa banyak rempah-rempahnya itu. 

Untuk minuman ada berbagai jus, soft drink dan minuman standar lainnya. Tapi kalau mau hemat ga perlu pesan minum juga ga masalah karena kita pasti dikasih teh tawar gratis. Asik kan.. hehe.

Pssst… Kata temen gw sih kalo makan di sini jangan pesan ikan karena mahal. Jadinya gw ga berani pesan ikan deh.. Kalo ga salah sih liat di daftar harga yang ditempel di dinding harga ikannya mulai dari 70.000 ribu, padahal kalo di tempat lain kayak D’Cost cuma 45.000 aja. Beda yah kalo kepiting mah emang harganya 100rb-an kalo ukuran gede.
Oh yah, jadi di menu tuh ga dicantumkan harga, jadi kira-kira sendiri aja takut budgetnya ga cukup. Hihi. Di sebagian dinding memang ditempelin daftar harga, tapi ga semuanya ada.

Rating (1-5):
Taste                 4 (good)
Presentation     3 (okay)
Price                 3 (okay)
Interior              2 (not okay)
Service              2 (not okay)

Daiji Ramen – Review

Woohoo.. Udah lama ga posting nih..
Why? Karena gw sibuk kuliah.. Hihi. *Sok sibuk*
Anyway, kira2 bulan kemaren (udah cukup lama sih) gw nyobain makan di Daiji Ramen di Ciwalk. Karena lagi pengen ramen n bosen dengan Gokana lagi Gokana lagi, akhirnya perut gw berlabuh di Daiji Ramen ini.
 

*INTERIOR
Pertama kita bahas interiornya dulu yah.. Daiji Ramen terdiri dari dua lantai, kebetulan gw waktu itu duduk di lantai bawah karena area non smoking. Overall interiornya didominasi warna merah, cokelat dan sedikit hitam. Pencahayaannya remang-remang gimana gitu..
  
 
Di atas adalah foto tangga (ya iyalah -.-“).. Didominasi dengan kayu sebagai railing, dan dindingnya mungkin laminate atau vinyl motif kayu gitu deh, ga yakin soalnya lihat dari jauh. Terus ditambah pigura-pigura yang mempermanis dan mengisi area kosong. 
Kalo dilihat dari pintu masuk kurang lebih seperti di atas pemandangannya. DI sebelah kiri area makan kayak bar gitu, dengan meja dan kursi tinggi, menghadap langsung ke area dapur n preparation.
Sedangkan di kanan ada beberapa meja dan kursi biasa. Area kosong di tengah buat sirkulasi. Furniturenya kelihatan sederhana banget, warna cokelat tua polos. Sedangkan lantainya juga keramik polos.

Yang bikin ruangan ini sesuatu banget adalah dinding di sebelah kanan yang dihiasi oleh grafiti yang lucu (or should I say ‘cool’). Dan mungkin furniturenya dibikin tetep simple supaya ga nabrak dengan dinding yang rame ini. Secara langsung juga menonjolkan dinding ini sebagai vocal point.
Nah, ini dia foto pintu masuknya. Dindingnya unik banget dibikin dari blok-blok beton gitu. (I don’t know the name -.-‘) Pintunya juga dibuat senada dengan dindingnya, dibentuk ‘persegi lobang-lobang’.
Sayangnya ceilingnya ga kefoto. Ceilingnya dibikin tinggi, jadi udara segar dan ruangan berkesan lebih luas. Dibuat exposed tapi tetap rapi dan dicat warna gelap.
*MENU
Nah, baru makanannya. 🙂 Sesuai namanya, di Daiji nih spesialisasinya emang ramen, ada 3 jenis ramen utama  berdasarkan rasa, yaitu Daiji Ramen rasanya gurih, Soyu Ramen rasanya asin dan satu lagi yang rasanya manis..
Terus masing-masing ada topping-toppingnya gitu, chicken katsu, ebi katsu, dll. Jadi bisa disesuaikan dengan selera kita.
Ga kayak ramen-ramen yang kita kenal yang begitu datang rasanya udah pedas, ramen disini sambalnya terpisah, jadi bisa diatur sendiri kepedasannya. Katanya yang paling recommended adalah Daiji Ramen. Rasanya gurih karena diberi santan, dan emang enak.. Selain itu, gw jg nyobain yg Ebi Katsu Soyu Ramen. Gambarnya di bawah nih. Soyu ramen rasanya lebih asin. Kalau dibandingin sama Daiji Ramen sih masih kalah, tapi tetep enak.
Btw di gambar atas tuh kalo diperhatiin ada yang item-item tuh dalam mangkok adalah jamur. Meskipun gw ga begitu suka jamur, tapi jamur disini enak, yummy..
Selain ramen ada juga menu lain yang pake nasi seperti gyudon, dll. Jadi yang ga suka makan mie bisa makan nasi. Porsinya bisa dibilang cukup lah, kenyang banget juga ga.
Rating (1-5):
Taste                  5
Presentation   4
Price                   4 (high)
Interior             4
Service              4

KULINER DI FEBRUARI

Februari ini gw beberapa kali makan di luar n reviewnya gw gabung aja jadi satu soalnya fotonya ga cukup banyak krn gw sering lupa foto.. -.-‘
Okei, yang pertama adalah Shin Men Resto di Paris Van Java.

Seperti namanya, restoran ini menyediakan makanan Jepang mulai dari ramen sampe sushi. Interiornya pun didesain dengan nuansa Jepang. Mulai dari area masuk ada pohon sakura artificial gitu bagus banget. Lalu material lantai, dinding, furniture didominasi kayu sehingga menciptakan suasana hangat.  Warna cahaya yang kekuningan juga menambah hangatnya ruangan. Yang unik adalah ada area khusus gitu kayak lesehan ala Jepang (foto kanan atas) yang mau masuk harus buka alas kaki.
Untuk makanannya gw pesen ramen tapi lupa difoto.. hehe. Foto di kiri bawah itu adalah gyoza kayak siomay gitu isi sayur. Yang di kanan bawah adalah chicken spicy kalo ga salah. Rasanya kalo gw boleh jujur sih kurang enak, mungkin karena gw pas pesen menu yang kurang enak yang bukan signature dish nya, atau emang ga enak.. Harganya kisaran 15000 (appetizer) sampai 80000an (sushi, dll). Untuk rasa yang kurang enak sih menurut gw ga worthed lah harga segitu..
Kemudian yang baru-baru ini gw coba deket kos adalah Yammi Yammi Noodle House. Sebelumnya gw ada pengalaman ga enak nih pas mau nyoba makan sini. Jadi, sebelum yang gw pergi kemaren nih gw udah pernah pergi sebelumnya.Waktu itu gw n pacar gw cm pesen satu paket makan gitu buat berdua, sama minuman. Suasananya lumayan rame, minuman kami udah dateng tapi makanannya lama banget dah hampir sejam ga dateng-dateng. Kirain karena rame jadi nunggunya lama. Karena ga sabaran kami liatin terus pelayannya dengan muka agak-agak jutek.. 
Terus entah karena gw liatin terus atau karena gesture kami kayak lagi nunggu pesanan, datanglah seseorang yg sepertinya manager nanyain ‘ada pesanan yang belum datang?’ Duengggg ternyata pesanan makan kami tuh ga dicatet sama pelayannya..Huh.. Habis itu ga jadi pesen deh cepet2 gw habisin minum terus bayar n pulang.. Emosi banget gw sampe mau marah2in pelayan yang tadi n ga mau lagi kesitu. Tapi belakangan karena pacar gw yang ngeyakinin akhirnya gw mau nyobain lagi kesini. Dan kali ini gw dateng pas sepi n pastiin si pelayan udah mencatat pesanan dengan benar.
Foto yang di atas adalah area makan di lantai 2 yang adalah area non smoking. Pas kami sampe di atas ternyata ga ada orang lain jadi satu ruangan buat kami aja.. hihi.. Berasa gimana gitu..
Eniwei interiornya biasa aja, lantainya keramik, meja n kursi besi, dindingnya ada aksen kayu sedikit.
Pesanan kami cuma dua, yakni Ikan Gurame Asam Manis (45000) sama Lumpia Udang (20000an).
Rasanya jelas lebih enak daripada Shin Men, tapi yang gw kurang suka adalah saos pada ikan n saos untuk lumpia terlalu didominasi rasa saos tomat buatan.
Selain dua tempat di atas gw juga makan di Suis Butcher di Jl.Riau dalam rangka Hari Valentine. Pesennya Steak pastinya dan rasanya juga enak. Ga rugi deh bayar sekitar 30rb-40rb per porsi. 🙂 Sayangnya ga difoto karena takut ga keliatan coz penerangannya minim (area outdoor). 
Gw juga pesen dessert yaitu Banana Split. Nah, cuma yang ini doank yang gw foto. Setelah ditambahin Brightness lumayan deh keliatan.
Ok itu aja deh liputan kuliner di Bulan Februari kemaren. Semoga bulan ini gw bisa bikin liputan yang lebih bagus dan ga lupa foto pastinya.. 🙂

ROOFTOP CAFE BANDUNG – REVIEW

Finally, I have a chance to write again.. yey.. After absent for about a month.. 
This time, I’ll make a review about Rooftop Cafe Bandung. It’s located near my place and I’ve been there twice.
Rooftop Cafe take place in a three stories ‘ruko’ in the complex of Majesty Hotel. There is dining area at the first floor, but the main dining area is on the rooftop (as the name).  While the second story is private area, the third story is kitchen. There is no elevator, so we have to climb stairs (a lot of them) to the rooftop.  Enough to make us hard to breath.
*INTERIOR
So, the rooftop dining area is divided into two, one bigger semi indoor where there is no permanent wall and ceiling. And the other is small outdoor area. The atmosphere is quite cozy. 
In the semi indoor area, the furniture are mostly dark brown rattan, chairs and couch with orange and green cushion color.
The orange and green are perfect combination for dining area, because as we know orange can improve someone’s appetite, while green add freshness. There are also some plants which increase the ‘green’. Here is a few snapshots (sadly it’s wrong view). There is also a bar.

*FOODS AND BEVERAGES
Now, the menu are mostly Western or European with wide variety from breakfast to dinner, appetizer to dessert.
Here are some of them. I’m so sorry I forget their names and prices.. hehe.
The price ranges approximately from IDR 15000 to70000 (I genuinely forget the exact -.-‘). 
For me, all the foods and beverages that I’ve been ordered tasted good.. So, I’m quite satisfied eating here and I’ll come back..
Rating (1-5):
Taste                5
Presentation   5
Price                4
Interior             3
Service           5